Как да подобрите паметта си: 8 техники, които да опитате

Как да подобрите паметта си: 8 техники, които да опитате

Повечето хора имат случайни пропуски в паметта, като например забравяне на името на нов познат или неправилно поставяне Времето, това е просто знак, отзиви за zenidol че човек е малко прекалено зает или е зает. От друга страна, наличието на постоянно лоша памет може да бъде проблематично за някого.

Много фактори играят роля в загубата на памет, включително генетика, възраст и медицински състояния, които засягат мозъка. Има и някои управляеми рискови фактори за загуба на памет, като диета и начин на живот.

Въпреки че не цялата загуба на памет е предотвратима, хората може да могат да предприемат мерки за защита на мозъка от когнитивен спад с напредване на възрастта.

В тази статия научете за осем техники, за да се опитате да помогнете за подобряване на паметта си.

1. Правете тренировка на мозъка

По подобен начин на мускулите, мозъкът се нуждае от редовна употреба, за да остане здрав. Психичните тренировки са също толкова важни за сивата материя, колкото и други фактори, а оспорването на ума може да му помогне да расте и да се разшири, което може да подобри паметта.

Голямо изпитание от списанието PLOS One установи, че хората, които са правили току -що 15 минути тренировъчни дейности в мозъка поне 5 дни в седмицата имаха подобрения в мозъчната функция.

Работната памет на участниците, краткосрочната памет и уменията за решаване на проблеми значително се подобри, когато изследователите ги сравняват с контролна група Правейки кръстословици.

Изследователите използваха дейности за обучение на мозъци от уебсайта Lumosity. Предизвикателствата работят върху способността на човек да припомня подробности и бързо да запаметява модели.

2. Упражнението

физическото упражнение оказва пряко влияние върху здравето на мозъка. Както се отбелязва авторът на изследването в списанието за рехабилитация на упражнения, редовното упражнение намалява риска от когнитивен спад с възрастта и защитава мозъка от дегенерация.

Резултатите от проучване от 2017 г. предполагат, че аеробните упражнения могат да подобрят паметта на паметта функция при хора с ранна болест на Алцхаймер. Контролната група направи неаеробно разтягане и тонизиране.

Аеробното упражнение увеличава сърдечната честота на човек и може да включва някоя от тези дейности:

  • Бързо ходене
  • Бягане
  • Туризъм
  • Танци
  • Ски за кръстосани страни

3. Медитирайте

Медитацията на вниманието може да помогне за подобряване на паметта. Авторите на изследователска книга от 2018 г. отбелязват, че много проучвания показват, че медитацията подобрява мозъчната функция, намалява маркерите на дегенерацията на мозъка и подобрява както работната памет, така и дългосрочната памет.

Изследователите наблюдават мозъците на хора, които редовно практикуват. Медитацията и тези, които не са го направили.

Техните резултати показват, че създаването на навик за медитация може да доведе до дългосрочни промени в мозъка, включително увеличаване на мозъчната пластичност, което помага да се запази здравословно.

Научете за различни видове медитация и как да ги направите в тази статия.

4. Вземете достатъчно сън

Сънят е жизненоважен за цялостното здраве на мозъка. Прекъсването на естествения цикъл на съня на тялото може да доведе до когнитивни нарушения, тъй като това прекъсва процесите, които мозъкът използва за създаване на спомени.

Получаването на пълна нощна почивка, обикновено около 7–9 часа на нощ за възрастен, помага Мозъкът създава и съхранява дългосрочни спомени.

5. Намалете приема на захар

Сладните храни могат да вкусят вкусен и да се чувстват възнаграждаващи в началото, но те могат да играят роля за загубата на памет. Изследване от 2017 г. в животински модели отбелязват, че диета с високо съдържание на захарни напитки има връзка с болестта на Алцхаймер.

Изследователите също установяват, че пиенето на твърде много сладки напитки, включително плодов сок, може да има връзка с по -ниска сума, обща сума обем на мозъка, който е ранен признак на болестта на Алцхаймер.

Избягването на допълнителна захар може да помогне за борбата с този риск. Докато естествено сладки храни, като плодове, са добро допълнение към здравословната диета, хората могат да избегнат напитки, подсладени с захар и храни с добавени, преработени захари.

6. Избягвайте висококалорични диети

заедно с изрязването на източници на излишна захар, намаляването на общия прием на калории също може да помогне за защита на мозъка.

Изследователите отбелязват, че диетите с високо калории могат да нарушат паметта и да доведат до затлъстяване. Ефектите върху паметта може да се дължат на това как диетите с високо калории водят до възпаление в определени части на мозъка.

Докато повечето изследвания в тази област са били с животни, проучване от 2009 г. разглежда дали ограничаването на калориите в Хората биха могли да подобрят паметта.

участниците в жените със средна възраст от 60,5 години намаляват приема на калории с 30%. Изследователите откриха, че имат значително подобрение на резултатите от вербалната памет и че ползата е най -значителна при тези, които са се придържали към диетата най -добре.

7. Increase caffeine intake

Caffeine from sources such as coffee or green tea may be helpful for the memory.

The authors of a 2014 study found that consuming caffeine after a memory test boosted how well Мозъкът на участниците съхраняваше спомени дългосрочно.

Хората, които взеха 200 милиграма кофеин, се класираха по -добре при тестове за изтегляне след 24 часа, отколкото хората, които не са приемали кофеин.

кофеинът може също да засили паметта в краткосрочен план. Проучване в границите в психологията установи, че младите възрастни, които са приемали кофеин сутрин Иначе могат да бъдат уморени.

8. Яжте тъмен шоколад

Яденето на тъмен шоколад звучи като снизхождение, но това също може да подобри паметта на човек. Резултатите от проучване от 2011 г. предполагат, че какаовите флавоноиди, които са активните съединения в шоколада, помагат за засилване на мозъчната функция.

хората, които са яли тъмен шоколад, се представят по -добре на тестовете за пространствена памет, отколкото тези, които не са го направили. Изследователите отбелязаха, че какаовите флавоноиди подобряват притока на кръв към мозъка.

С това казано, важно е да не добавяте повече захар към диетата и затова хората трябва да се стремят към поне 72% съдържание на какао в Тъмният шоколад и избягвайте шоколада с добавена захар.

Рискови фактори за нарушаване на паметта

Някои хора могат да бъдат по -склонни към нарушаване на паметта, отколкото други поради редица рискови фактори.

Има рискови фактори, над които човек няма контрол, като генетика. Някои хора могат да бъдат по -предразположени към състояния, като Алцхаймер, които влияят значително на мозъка и паметта.

В други случаи човек може да бъде в състояние да намали риска от увреждане на паметта. Яденето на диета с високо съдържание на рафинирана захар и мазнини и водене на заседнал начин на живот може да увеличи риска от загуба на памет.

Яденето на заоблена, здравословна диета и упражненията редовно може да допринесе за поддържането на ума рязко и намаляване на загубата на памет.

Резюме

Много техники за подобряване на паметта могат да бъдат полезни за цялостното здраве и благополучие на човек. Например, практикуването на медитация на вниманието може не само да направи човек по -малко забравящ, но и може да намали стреса.

Дори добавянето на една или две практики за повишаване на паметта към ежедневието на човек може да им помогне да поддържат мозъка си здрави и да го защитят от загуба на паметта.

  • Alzheimer’s/Dementia
  • Неврология/невронаука
  • Психология/психиатрия
  • Старши/стареене

Медицинските новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents