Protecția solară vă protejează pielea împotriva razelor ultraviolete ale soarelui.

Protecția solară vă protejează pielea împotriva razelor ultraviolete ale soarelui.

Curcumina se află în centrul cercetării, deoarece este sursa multor proprietăți sănătoase ale turmericului.

Curcumina este un compus bioactiv discret și este ceea ce îi conferă turmericului culoarea sa strălucitoare. A fost izolat pentru prima dată de oamenii de știință la începutul secolului al XX-lea, iar proprietățile sale antibacteriene au fost demonstrate pentru prima dată în 1949. Cercetările ulterioare au arătat că are proprietăți antiinflamatorii, proprietăți antioxidante și câteva alte beneficii marcate.

Beneficii pentru sănătate

Abundă afirmațiile despre beneficiile curcuminei pentru sănătate. În mod tradițional, a fost folosit pentru a trata afecțiuni ale pielii, tulburări ale tractului respirator superior, dureri articulare, probleme digestive și multe altele. Cercetările moderne au confirmat unele dintre aceste beneficii pentru sănătate înțelese de mult timp și au ajutat la demonstrarea mecanismelor biologice din spatele lor.

Unele beneficii pentru sănătate ale curcuminei includ:

Artrită Ameliorarea simptomelor

S-a demonstrat că curcumina ajută la simptomele dureroase atât ale osteoartritei, cât și ale poliartritei reumatoide. Acest lucru se datorează în mare parte proprietăților sale antiinflamatorii. Inflamația se poate manifesta sub formă de roșeață, umflare, căldură în articulațiile afectate, dureri articulare și rigiditate articulară. Mai multe studii au arătat că curcumina este eficientă pentru reducerea acestor simptome de inflamație.

Sănătatea ochilor

Mai multe studii au arătat că curcumina este benefică în gestionarea afecțiunilor inflamatorii și degenerative ale ochilor. Deși dimensiunile studiului au fost relativ mici, ele indică că curcumina poate fi bună pentru a menține ochii sănătoși și pentru a trata unele boli ale ochilor.

Sănătatea rinichilor

Cercetările au arătat că curcumina poate fi benefică pentru rinichi. Mai exact, curcumina poate ajuta la vindecarea leziunilor renale acute și la nanovein forum creșterea antioxidanților.

Febra fânului Relief

Febra fânului sau alte simptome de alergie sezonieră pot fi reduse prin ingerarea curcuminei. Acestea includ strănutul, mâncărimea, curgerea nasului și congestia. 

Potenţial Cancer Tratament

Nu există suficiente dovezi care să demonstreze că curcumina poate preveni sau trata cancerul. Cu toate acestea, există mai multe studii în curs de desfășurare care vizează o mai bună înțelegere a potențialului curcuminei în acest domeniu. Unele cercetări arată că poate reduce capacitatea celulelor canceroase de a se înmulți.

A continuat

Riscuri de sanatate

Există foarte puține efecte secundare sau riscuri pentru sănătate cunoscute a fi asociate cu curcumina. Cu toate acestea, într-un studiu care a implicat participanții care ingerau doze extrem de mari de curcumină, unii au raportat diaree, dureri de cap, greață și scaun galben. 

Cantități și doze

Curcumina este considerată un tratament nedovedit în acest moment. Ca atare, nu sunt disponibile standarde de dozare a curcuminei. Curcumina poate fi ingerată prin alimente condimentate cu turmeric, precum și prin suplimente alimentare cu curcumină și curcumină. Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice supliment alimentar.

Valoarea dozei zilnice admisibile (DZA) de curcumină a fost determinată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară la 0-3 mg per kilogram de greutate corporală sau aproximativ 0-1,4 mg pe kilogram.

Dacă ești interesat să adaugi mai multă curcumină în dieta ta, cel mai simplu mod este să mănânci mai mult turmeric. Multe bucătării din Asia de Sud-Est și Orientul Mijlociu încorporează în mod regulat turmericul în rețetele lor. 

Multe alte rețete pot beneficia și de un strop de turmeric, totuși. Câteva opțiuni ușoare includ:

Latkes de turmeric cu sos de mere Supa de legume cu turmeric Ouă omletă asezonate cu turmeric cu brânză Ceai cu gheață cu turmeric, ghimbir și scorțișoară Referință medicală WebMD Analizat de Dan Brennan, MD pe 18 septembrie 2020

Surse

SURSE:

Alimente: curcumină – O revizuire a efectelor sale asupra sănătății umane

Medicina pe bază de plante – Aspecte biomoleculare și clinice: turmericul, condimentul de aur

Clinica Mayo: Curcumina poate încetini creșterea cancerului?}.

Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă: Turmeric

Nutrienți: curcumină și cancer

Biologie Redox: Efectul renoprotector al curcuminei antioxidante – Constatări recente

Subash et. al.: Descoperirea curcuminei, o componentă a condimentului de aur și a activităților sale biologice miraculoase

USFDA: Ce trebuie să știți despre suplimentele alimentare

Originea exactă a lămâii este necunoscută, dar dovezile documentate ale valorii sale datează de aproape 2.000 de ani. Lămâiul, un tip de plantă citrice, este cultivat în zonele subtropicale și tropicale. Cele mai multe lămâi sunt cultivate în țările mediteraneene, California și Florida, care oferă supermarketurilor lămâi proaspete pe tot parcursul anului. 

Sucul de lămâie are o multitudine de utilizări, de la culinar la medicinal. Lămâile sunt folosite în deserturi, băuturi și ca garnitură pentru preparate din carne și pește. Sucul de lamaie este un agent natural de curatare si de indepartare a petelor. Uleiul de lămâie oferă parfum pentru parfumuri, săpunuri și creme pentru piele.

Sucul de lămâie a fost folosit în scopuri medicinale de sute de ani. Oamenii au folosit sucul de lămâie pentru prevenirea virusului și l-au amestecat cu miere și ghimbir ca tratament eficient împotriva răcelii. Compușii antibacterieni din lămâi pot vindeca infecții ale gurii, cum ar fi gingivita și acționează ca un laxativ în sistemul digestiv.

Informatii nutritionale

O lingură de suc de lămâie conține: 

Calorii: 3 Proteine: 0 grame Grăsime: 0 grame Carbohidrați: 1 gram Fibre: 0 grame Zahăr: 0 grame

Sucul de lamaie este o sursa excelenta de vitamina C. Studiile au aratat ca vitamina C este un nutrient vital in prevenirea multor boli moderne. 

Vitamina C este esențială în formarea oaselor, repararea țesutului conjunctiv și sănătatea gingiilor. De asemenea, ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor și protejează împotriva deteriorării celulelor cauzate de radicalii liberi. Cercetătorii au descoperit că tratamentul cu vitamina C ajută la prevenirea aterosclerozei prin întărirea pereților arterelor și este util în tratarea infertilității și a tulburărilor neurologice precum Alzheimer.

Beneficiile potențiale ale sucului de lămâie pentru sănătate

Sucul de lămâie este o sursă bogată de substanțe fitochimice benefice și are multiple efecte de promovare a sănătății. Cercetările au descoperit câteva beneficii potențiale pentru sănătate ale consumului de suc de lămâie: 

Efecte antibacteriene

Sucul de lamaie are proprietati antibacteriene si antifungice. Compușii vegetali din concentratul de suc de lămâie au inhibat eficient creșterea infecțiilor cu salmonella, stafilococ și candida într-un studiu. De asemenea, a fost eficient împotriva unei anumite bacterii rezistente la antibiotice, care provoacă pneumonie și infecții ale sângelui. 

Inferior Tensiune arteriala

Cercetătorii japonezi au analizat o posibilă relație între consumul de suc de lămâie și tensiunea arterială. Ei au găsit o relație inversă, adică cu cât un subiect de testat a ingerat mai mult suc de lămâie, cu atât tensiunea arterială este mai mică. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina de ce compușii din suc de lămâie pot scădea tensiunea arterială.

A continuat

Prevenirea cancerului

Sucul de lamaie este o sursa valoroasa de flavonoide care ajuta la protejarea impotriva cancerului. Aceste flavonoide au proprietăți antioxidante și interferează cu dezvoltarea și răspândirea cancerului. Într-un studiu, sucul de lămâie a fost deosebit de eficient în inhibarea creșterii celulelor leucemice. 

Tratament pentru cancer

Sucul de lămâie s-ar putea dovedi util în tratamentul anumitor tipuri de cancer, deoarece s-a demonstrat că suprimă creșterea tumorii. Cercetătorii au descoperit că agenții de mesaje celulare derivate din lămâie inhibă reproducerea celulelor și activează moartea celulelor canceroase. 

Riscuri potențiale ale sucului de lămâie

Deoarece sucul de lămâie are ingrediente atât de puternice, ar trebui să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a-l lua sau a oricărui alt supliment. Luați în considerare următoarele înainte de a bea suc de lămâie:

Alergii la citrice

Dacă sunteți alergic la polenul de iarbă sau alte fructe citrice, cum ar fi portocalele, grepfrutul sau limele, este posibil să fiți alergic și la lămâi. Cele mai frecvente reacții sunt mâncărimea, arsurile sau umflarea gurii și a gâtului. Unii oameni pot avea dureri de cap sau tulburări gastro-intestinale.

Poate eroda smalțul dentar

Au existat cazuri de eroziune dentară la persoanele care consumă suc de lămâie în cantități mari. Acizii naturali găsiți în sucul de lămâie pot eroda smalțul dentar dacă sunt consumați prea des.

Poate provoca migrene

Sucul de lămâie este bogat în tiramină. Dacă sunteți sensibil la tiramină, consumul de suc de lămâie poate declanșa migrene.

Referință medicală WebMD Analizat de Dan Brennan, MD pe 25 septembrie 2020

Surse

SURSE:

Britannica: „Lămâie”.

ESHA Research, Inc., Salem, Oregon: „Suc, lămâie”.

Știința alimentară și nutriția: „Activitățile fitochimice, antimicrobiene și antioxidante ale diferitelor concentrate de sucuri de citrice.”

Frontiere în farmacologie: „Potențialul anticancerigen al sucurilor de citrice și al extractelor lor: o revizuire sistematică a studiilor preclinice și clinice.”

Jurnalul indian de biochimie clinică: „Vitamina C în prevenirea și vindecarea bolilor: o prezentare generală.”

Jurnal de Nutriție și Metabolism: „Efectul asupra tensiunii arteriale a ingestiei zilnice de lămâie și a mersului.”

Oncotarget: „Nanovesiculele derivate din citrice limon inhibă proliferarea celulelor canceroase și suprimă creșterea xenogrefei LMC prin inducerea morții celulare mediate de TRAIL.”

Colegiul de Agricultură al Universității Purdue: „Lămâie”.

Toată lumea iubește o strălucire sănătoasă, dar adevărul simplu este că pielea bronzată este pielea deteriorată.

Anii de expunere la soare pot duce la riduri precoce și pete de îmbătrânire și vă fac mai probabil să faceți cancer de piele.

Pași inteligenți de urmat

Pentru a evita daunele solare:

Stați în casă între 10 a.m. și 2 p.m., când razele arzătoare ale soarelui sunt cele mai puternice. Protejați-vă pielea cu îmbrăcăminte, o pălărie și protecție solară dacă ieșiți afară. Căutați îmbrăcăminte de protecție împotriva soarelui.

Protecția solară vă protejează pielea împotriva razelor ultraviolete ale soarelui. Razele ultraviolete includ UVA și UVB. UVA pătrunde în piele mai adânc decât razele UVB, provocând riduri și contribuind la apariția cancerului de piele. UVB provoacă arsuri solare și este, de asemenea, un factor de cancer de piele.

Ce înseamnă SPF

Factorul de protecție solară (SPF) din cremele de protecție solară vă spune cât de bine previn arsurile solare. Alegeți o protecție solară cu SPF potrivit pentru a evita arsurile solare și deteriorarea pielii.

Academia Americană de Dermatologie recomandă utilizarea unei creme de protecție solară cu SPF 30 sau mai mare care spune "spectru larg" pe etichetă (ceea ce înseamnă că protejează împotriva razelor UVA și UVB) și este rezistent la apă.

Când și cât de des să utilizați protecție solară

Ar trebui să purtați protecție solară în fiecare zi, în fiecare sezon, chiar dacă afară este înnorat, plouă sau frig. Pune-l pe toată pielea cu aproximativ 15 până la 30 de minute înainte de a ieși afară.

Amintiți-vă, razele UVA ale soarelui trec prin geamurile și geamurile mașinii, așa că trebuie să aplicați cremă de protecție solară, chiar dacă aveți de gând să conduceți.

Reaplicați protecție solară la fiecare oră și jumătate după ce transpirați sau înotați.

Dacă porți fond de ten, aplică mai întâi protecție solară și apoi pune-ți fondul de ten. Fondul de ten nu are crema de protecție solară cu spectru larg de care aveți nevoie.

Când să chemați un medic

Dacă observați orice semn, umflătură, pete sau aluniță care se schimbă, crește sau sângerează, sunați-vă medicul. Poate fi cancer de piele. Cancerul de piele este adesea tratabil atunci când este depistat devreme.

De asemenea, discutați cu medicul dumneavoastră despre orice medicamente pe care le luați. Unele antibiotice, antidepresive și medicamente pentru diabet pot face pielea mai sensibilă la soare. Unele medicamente pe care le aplicați pe piele, cum ar fi Renova și Retin-A, vă pot face pielea foarte sensibilă și o pot face să ardă rapid. Dacă utilizați aceste tratamente, întrebați medicul cum să vă protejați pielea de soare.

A continuat

Ce trebuie să faceți dacă aveți o arsură solară

Aplicați imediat 90% gel de aloe vera sau sucul stors direct din planta de aloe. Fiecare cultură tropicală folosește aloe vera ca tratament pentru arsurile solare. Calmează pielea deteriorată, deoarece este antiinflamatoare și poate preveni adâncirea arsurii.

Daca nu ai aloe, aplica o lotiune hidratanta care nu contine alcool.

Cercetările preliminare sugerează că administrarea a până la 200.000 UI de vitamina D pe cale orală poate ajuta la scăderea inflamației și deteriorarea arsurilor solare.

O arsură solară cu vezicule este o arsură de gradul doi și vă expune un risc crescut de probleme ale pielii. Consultați un medic dacă arsurile solare au apărut vezicule.

Referință medicală WebMD Analizat de Stephanie S. Gardner, MD pe 26 iulie 2019

Surse

SURSE:

CDC: "Căldura extremă: un ghid de prevenire a sănătății și siguranței tale personale." 

Academia Americană de Dermatologie: "Creme de protecție solară."

J Invest Dermatol .: "Vitamina D orală atenuează rapid inflamația de la arsurile solare: un studiu intervențional."

De Robert Preidt

Reporter Ziua Sănătății

JOI, 19 octombrie 2017 (HealthDay News) — Unii oameni jură că câinii lor pot comunica cu ei. Un nou studiu adaugă credință acestei convingeri.

Câinii folosesc mai multe expresii faciale atunci când oamenii se uită la ei – probabil în încercarea de a comunica cu oamenii, au concluzionat cercetătorii din Marea Britanie.

"Descoperirile par să susțină dovezile că câinii sunt sensibili la atenția oamenilor și că expresiile sunt tentative potențial active de a comunica, nu simple manifestări emoționale." a spus liderul studiului Juliane Kaminski.

Kaminski, care face parte din Centrul de cunoaștere a câinilor de la Universitatea din Portsmouth, și colegii ei au evaluat 24 de câini de diferite rase, cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani. Toți erau animale de companie de familie.

Au existat dovezi clare că câinii au făcut expresii faciale ca răspuns la atenția umană, au spus cercetătorii.

Cea mai des folosită expresie? Ridicarea sprâncenelor — numită adesea "ochi de cățeluș" — ceea ce face ca ochii să pară mai mari. Acest lucru provoacă adesea un răspuns empatic din partea proprietarilor de câini, au remarcat autorii studiului.

Câinii nu au făcut mai multe expresii faciale când au văzut mâncare. Acest lucru sugerează că folosesc expresiile faciale pentru a comunica, nu doar pentru că sunt entuziasmați, a spus Kaminski.

"Acum putem fi încrezători că producția de expresii faciale făcute de câini depinde de starea de atenție a publicului lor și nu este doar rezultatul entuziasmului câinilor," a spus Kaminski într-un comunicat de presă al universității.

Câinii domestici au trăit alături de oameni de 30.000 de ani, a remarcat ea. "În acest timp, presiunile de selecție par să fi acționat asupra capacității câinilor de a comunica cu noi," ea a adăugat.

"Știam că câinii domestici acordau atenție cât de atent este un om – într-un studiu anterior am descoperit, de exemplu, că câinii furau mâncarea mai des atunci când oamenii erau închiși cu ochii sau erau cu spatele," spuse Kaminski.

Acest nou studiu se bazează pe ceea ce se înțelege despre modul în care gândesc câinii, a adăugat ea. "Acum știm că câinii fac mai multe expresii faciale atunci când omul este atent," a concluzionat ea.

Studiul a fost publicat pe 19 octombrie în revista Scientific Reports.

Știri WebMD de la HealthDay

Surse

SURSA: Universitatea din Portsmouth, comunicat de presă, 19 octombrie 2017 Copyright © 2013-2018 HealthDay. Toate drepturile rezervate.

De Robert Preidt

Reporter Ziua Sănătății

Sâmbătă, 5 aprilie 2014 (HealthDay News) — Mirosul tău poate afecta creierul câinelui tău în același mod în care un parfum folosit de o persoană dragă declanșează o reacție în tine, potrivit unui nou studiu.

Aflarea mai multe despre modul în care funcționează creierul câinilor ar putea îmbunătăți selecția și antrenamentul câinilor de serviciu, au spus cercetătorii.

Ei au efectuat scanări ale creierului a 12 câini de diferite rase, în timp ce câinilor li s-au prezentat cinci mirosuri diferite. Mostrele de miros au fost de la câinele însuși, un câine necunoscut, un câine care locuia în aceeași casă, o persoană necunoscută și o persoană care locuia în casa câinelui.

Rezultatele au arătat că o zonă de recompensă din creierul câinilor răspundea mai puternic la mirosurile oamenilor familiari decât la mirosurile altor persoane sau chiar ale câinilor familiari.